Development of a craft greenhouse to viability the application of coffee grounds as raw material for small productions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19180/2177-4560.v18n22024p2-16

Keywords:

Materials, Sustainability, Reuse of residues, Coffee grounds

Abstract

This article explores the development and application of a material developed from coffee grounds in the production of utensils. The study proposes two innovations: the transformation of this residue into utensils and the creation of an artisanal greenhouse to manufacture these products in domestic environments. The research is based on a broader undergraduate project and uses methods such as theoretical review, interviews and experimentation, to validate the feasibility and effectiveness of the proposals. The study aims not only to reuse frequently discarded waste, but also to promote sustainability and reduce waste in homes, as well as offer an eco-friendly alternative to conventional materials. With this approach, the article proposes a practical and innovative solution, encouraging more conscious practices among the population.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Ana Beatriz Sobral Ferreira, Universidade Federal de Campina Grande
    Graduada em Design pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). Mestranda em Design pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio).
  • Thamyres Oliveira Clementino , Universidade Federal de Campina Grande
    Doutora em Design pela Universidade Federal de Pernambuco. Professora na Universidade Federal de Campina Grande.

References

AKATU. A borra do seu café pode ajudar o meio ambiente. Akatu, 2018. Disponível em: https://akatu.org.

br/dica/a-borra-do-seu-cafe-pode-ajudar-o-meio-ambiente/. Acesso em: 09 nov. 2022.

ARRUDA, R.D.P. Estudo das Potencialidades das borras de café para valorização agrícola. 2006. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Alimentar) - Instituto Superior de Agronomia, Lisboa, 2006

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Estatísticas: Indicadores da Indústria de Café 2021. ABIC, 2021. Disponível em: https://estatisticas.abic.com.br/estatisticas/indicadores-da-industria/indicadores-da-industriade-cafe-2021/. Acesso em: 26 out. 2022

BOMFIM, N.; FACCA, C. A.; LEBRÃO, S. G.; LEBRÃO, G. W.; MORAES, V. T.; MOURA, V. Reaproveitamento de Borra de Café em Design de Utensílios Usando Biocompósitos. In: 24º Congresso Brasileiro de Engenharia e Ciência dos Materiais (2022). Águas de Lindoia. Anais do 24º Congresso Brasileiro de Engenharia e Ciência dos Materiais CBECiMat. São Paulo: ABC, ABM, ABPOL, 2022.

BRASIL. Ministério da Agricultura e Pecuária. Conheça a história do café no mundo e como o Brasil se tornou o maior produtor e exportador da bebida. Brasília, 2022

BRIONES CASTRO, Y.; CEPEDA SALAS, A. Desarrollo y diseño exploratorio de un textil biobasado en té, café y yerba mate. Base Diseño e Innovación, [S. l.], v. 7, n. 7, p. 107–122, 2022. DOI: 10.52611/bdi.num7.2022.807. Disponível em: https://revistas.udd.cl/index.php/BDI/article/view/807. Acesso em: 06 jan. 2023.

FERREIRA, A.B.S. Reaproveitamento da Borra de Café para a Produção de Utensílios de Mesa Posta. 2023. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Design) – Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, 2023

MANZINI, Ezio; VEZZOLI, Carlo. O desenvolvimento de Produtos Sustentáveis: os requisitos ambientais dos produtos industriais. 4 ed. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2016.

MCDONOUGH, W.; BRAUNGART, M. Cradle to cradle: Remaking the way we make things. New York: Farrar, Straus and Giroux, 2002

MUKHERJEE, A. Generation of Activated Carbon from Spent Coffee Grounds: Process Optimization, Kinetics and CO2 Capture. 2022. Tese (Doutorado em Filosofia) – Departamento de Engenharia Química e Biológica, Universidade de Saskatchewan. Saskatoon, p. 307. 2022

NAGAY, J. H. C. Café no Brasil: dois séculos de história. Formação Econômica, Campinas, vol. 3, n. 1 (3), p. 1-86, 1999

PEREIRA, T. G. T. Compósitos produzidos com resina poliéster e fibras de eucalipto tratadas termicamente. 2016. 104 p. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Biomateriais) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2016.

PILATO, L. A.; MICHNO, M. J. Advanced Composite Materials. Berlin, German. Springer Verlag. 1994.

SANTOS, D. Estudo termo-hídrico e caracterização mecânica de compósitos de matriz polimérica reforçados com fibra vegetal: Simulação 3D e experimentação. 2017. Tese (Doutorado em Engenharia de Processos) – Centro de Ciência e Tecnologia, Universidade Federal de Campina Grande. Campina Grande, p. 172. 2017.

Published

17-12-2024

How to Cite

Development of a craft greenhouse to viability the application of coffee grounds as raw material for small productions. Boletim do Observatório Ambiental Alberto Ribeiro Lamego, [S. l.], v. 18, n. 2, p. 2–16, 2024. DOI: 10.19180/2177-4560.v18n22024p2-16. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/boletim/article/view/23405.. Acesso em: 21 dec. 2024.