Joint actions to safeguard bean seeds from Rio de Janeiro farmers

Authors

  • Thamara Figueiredo Menezes Cavalcanti Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Cláudia Pombo Sodré Universidade Estadual do Norte Fluminense
  • Vera Câmara Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural do estado do Rio de Janeiro
  • Paula Nascimento da Paz Lopes Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Laila Marinho da Silva
  • Cláudia Roberta Ribeiro de Oliveira Fundação de Apoio à Escola Técnica
  • Guilherme Vieira Carvalho Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Cleiton Vasconcelos Vieira Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Ozias Vieira dos Santos da Silva Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Juliana Santa Bárbara Costa Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Márcio Couto Pontes Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
  • Rosana Menezes Rodrigues Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro

DOI:

https://doi.org/10.19180/2447-8180.v6n2023p117-127

Keywords:

Custodian farmers, Shared seed management, Family farming, Seed conservation

Abstract

Family-based farm units are still repositories of the diversity of agricultural cultures, closely related to the autonomy and food security of farmers and their cultural traditions. Beans are a typical species of Brazilian agricultural systems. However, the state of Rio de Janeiro has been drastically reducing its planting, with the potential for genetic and cultural erosion. Since 2015, the Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) has been investigating the diversity of common beans grown in this state, with visits to farmers in 29 municipalities, with the support of EMATER. UENF carried out collections and characterized the varieties cultivated by rural producers. In addition, the university has taken actions to support and strengthen farmers in the conservation of diversity, such as the establishment of ex situ conservation; holding events to promote and enhance local diversity and seed custodians; the construction of a pioneering Shared Management Agreement for varieties; participation in the “UENF Itinerant Science Fair”, and the production of the bean diversity catalog. In this experience report, such actions are presented and discussed, focusing on the partnership established with rural producers.

Author Biographies

  • Thamara Figueiredo Menezes Cavalcanti, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Doutora em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). Pós-doutoramento em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: thamara_fmc@yahoo.com.br.
  • Cláudia Pombo Sodré, Universidade Estadual do Norte Fluminense
    Doutora em Genética e Melhoramento de Plantas e mestre em Produção Vegetal pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). Técnica de apoio à pesquisa no Laboratório Melhoramento Genético Vegetal (LMGV) da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: claudia.pombo@yahoo.com.br.
  • Vera Câmara, Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural do estado do Rio de Janeiro
    Bióloga pela Ferlagos/Universidade Federal Fluminense (UFF). Extensionista social na Emater-Rio – Brasil.E-mail: vrtcamara60@gmail.com.
  • Paula Nascimento da Paz Lopes, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Graduanda em Agronomia na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: paulapazlopes@gmail.com.
  • Laila Marinho da Silva
    Graduanda em Agronomia na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) – Campos dos Goytacazes/RJ – E-mail: laila.nx0@gmail.com
  • Cláudia Roberta Ribeiro de Oliveira, Fundação de Apoio à Escola Técnica
    Doutora em Genética e Melhoramento de Plantas pela Universidade Estadual Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) – Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: claudiarobertaro@hotmail.com.
  • Guilherme Vieira Carvalho, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Graduando em Agronomia na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: ggalvanv@gmail.com.
  • Cleiton Vasconcelos Vieira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Graduando em Agronomia na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: vasconceloscleiton@yahoo.com.br.
  • Ozias Vieira dos Santos da Silva, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Agrônomo pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: oziasvieiradossantosdasilva@yahoo.com.br.
  • Juliana Santa Bárbara Costa, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Graduanda em Agronomia na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: jusbcosta@gmail.com.
  • Márcio Couto Pontes, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Agrônomo pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: mpontes10@yahoo.com.br.
  • Rosana Menezes Rodrigues, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro
    Doutora em Produção Vegetal (Área de Concentração Melhoramento de Plantas) pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). Pós-doutoramento em Biologia Molecular na University of Florida. Professora Associada na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF) − Campos dos Goytacazes/RJ – Brasil. E-mail: rosana@uenf.br.

Published

12-05-2023

Issue

Section

Relato de experiência