Technical recommendations for fertilizing and liming carried out by UFRRJ Campus Campos dos Goytacazes

Authors

  • Josimar Nogueira Batista UFRRJ
  • Rebecca Machado Carvalho IFF
  • Elaine Meireles URRRJ
  • Rian Ribeiro Soares UFRRJ
  • Letícia Oliveira Nascimento IFF
  • Monique dos Santos IFF
  • Kamilla Rangel Cardoso UFRRJ

DOI:

https://doi.org/10.19180/2447-8180.v5n2021p179-189

Keywords:

Soil analysis., Farmer., Regional development

Abstract

The evaluation of soil fertility involves sampling processes, methods of analysis, techniques for diagnosing the results, models of interpretation and recommendation of correctives and fertilizers. The Analysis Center (CA) of the Federal Rural University of Rio de Janeiro (UFRRJ) is an accredited laboratory with Embrapa, part of the Quality Analysis Program of Fertility Laboratories (PAQLF), with concept A. An important action of extension carried out by the CA is assisting rural producers, mainly from the North and Northwest of Rio de Janeiro, through technical guidance for the correct recommendation of limestone and fertilizers. In 2018, CA made 88 recommendations for fertilizing and liming for different soils, crops and plants. In total, there were 34 crops, with the highest demand for pastures / forages (30%), and sugarcane and citrus (both 7%). Other crops, such as pineapple, accounted for 3% of technical recommendations. With the results of chemical analysis of the soil, 62 municipalities were served, and of the total recommendations, the highest demand was for Campos dos Goytacazes, representing 41% of the total. A significant amount of those recommendations refers to pastures or some type of plant suitable for animal feed. The values ​​achieved demonstrate an increase in the diversity of crops in the region and, consequently, an improvement in the management of fertilization and plant nutrition.

Author Biographies

  • Josimar Nogueira Batista, UFRRJ
    Mestre em Agronomia/Ciência do Solo pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). Engenheiro Agrônomo na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). E-mail: josimarbatista.agro@gmail.com
  • Rebecca Machado Carvalho, IFF
    Técnica em Química pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense (IFF). E-mail: rebeccamcarv@hotmail.com
  • Elaine Meireles, URRRJ
    Graduanda em Pedagogia pela Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (Unirio). Assistente em Administração na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). E-mail: elainecmeireles@hotmail.com
  • Rian Ribeiro Soares, UFRRJ
    Técnico em Química pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES). Atua como Técnico em Química na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
  • Letícia Oliveira Nascimento, IFF
    Graduanda em ABI-Ciências da Natureza/Química pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense campus Campos Centro (IFF). E-mail: leticiaoliveiran@yahoo.com.br
  • Monique dos Santos, IFF
    Técnica em Química pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense (IFF). E-mail: rebeccamcarv@hotmail.com
  • Kamilla Rangel Cardoso, UFRRJ
    Graduada em Farmácia pela Universidade Estácio de Sá (Unesa). Atua como Técnica em Química na Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ). E-mail: kamillacardoso@gmail.com      

Published

15-10-2021

Issue

Section

Relato de experiência