Acceptability and nutritional value of dark chocolate enriched with baru almonds, flaxseed and quinoa

Authors

  • Jullyana Borges de Freitas Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) campus Goiânia Oeste, Goiânia/GO
  • Janaína Chaves de Matos Souza VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
  • Lívia Alves Velloso VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
  • Rebeca Albuquerque Santos Simão VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
  • Daniela Canuto Fernandes Pontíficia Universidade Católica de Goiás, Departamento de Enfermagem, Nutrição e Fisioterapia, Goiânia/GO
  • Aline Medeiros Alves Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição, Laboratório de Nutrição Experimental, Goiânia/GO
  • Maria Margareth Veloso Naves Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição, Laboratório de Nutrição Experimental, Goiânia

DOI:

https://doi.org/10.19180/1809-2667.v17n315-05

Keywords:

Dark chocolate, Dietary fiber, Acceptability, Nutritional value

Abstract

This study aimed to formulate dark chocolate enriched with baru almonds, flaxseed and quinoa (9% in replacement of chocolate, as well as assess the acceptability (global acceptance, appearance and purchase intent) and the nutritional value of the formulations. The various chocolate samples were considered accepted and showed good levels of purchase intent, except for the variation enriched with flaxseed. The chocolate samples showed high content of fiber (27 to 40 g/100g), and lower energy value (385 to 413 kcal/100g) compared to conventional dark chocolates with almonds (7 to 11 g of dietary fiber/100g and 500 to 550 kcal/100g), thus providing a healthier alternative for consumers.

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Author Biographies

  • Jullyana Borges de Freitas, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) campus Goiânia Oeste, Goiânia/GO
    Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás (IFG) campus Goiânia Oeste, Goiânia/GO - Brasil. Membro do Núcleo de Estudos e Pesquisas em Promoção da Saúde (NUPPS) - IFG – campus Goiânia Oeste. E-mail: jullyana.freitas@gmail.com.
  • Janaína Chaves de Matos Souza, VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
    Especialista em Nutrição Funcional. Nutricionista Funcional da VP Consultoria Nutricional, São Paulo/SP - Brasil. E-mail: janachaves@yahoo.com.br.
  • Lívia Alves Velloso, VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
    Especialista em Nutrição Funcional. Nutricionista da VP Consultoria Nutricional, São Paulo/SP - Brasil. E-mail: lavelloso3@hotmail.com.
  • Rebeca Albuquerque Santos Simão, VP Consultoria Nutricional, Divisão de Ensino e Pesquisa, São Paulo/SP
    Especialista em Nutrição Funcional, Nutricionista Funcional da VP Consultoria Nutricional, São Paulo/SP - Brasil. E-mail: beckinha_2003@yahoo.com.br.
  • Daniela Canuto Fernandes, Pontíficia Universidade Católica de Goiás, Departamento de Enfermagem, Nutrição e Fisioterapia, Goiânia/GO
    Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Docente da Pontifícia Universidade Católica de Goiás (PUC GOIÁS), Goiânia/GO - Brasil. E-mail: daninutufg@gmail.com.
  • Aline Medeiros Alves, Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição, Laboratório de Nutrição Experimental, Goiânia/GO
    Mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Nutricionista técnica do Laboratório de Nutrição Experimental da Faculdade de Nutrição da UFG, Goiânia/GO - Brasil. E-mail: amedeiros87@gmail.com.
  • Maria Margareth Veloso Naves, Universidade Federal de Goiás, Faculdade de Nutrição, Laboratório de Nutrição Experimental, Goiânia
    Doutora em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (USP). Docente da Universidade Federal de Goiás (UFG), Goiânia/GO - Brasil. E-mail: mmvnaves@gmail.com.

Published

08-04-2016

Issue

Section

Original articles

How to Cite

FREITAS, Jullyana Borges de; SOUZA, Janaína Chaves de Matos; VELLOSO, Lívia Alves; SIMÃO, Rebeca Albuquerque Santos; FERNANDES, Daniela Canuto; ALVES, Aline Medeiros; NAVES, Maria Margareth Veloso. Acceptability and nutritional value of dark chocolate enriched with baru almonds, flaxseed and quinoa. Revista Vértices, [S. l.], v. 17, n. 3, p. 99–109, 2016. DOI: 10.19180/1809-2667.v17n315-05. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.v17n315-05.. Acesso em: 22 nov. 2024.