Quantification of the levels of tannins and total phenols and evaluation of the antioxidant activity of fruits of pepper tree

Authors

  • Natália Ribeiro Bernardes
  • Lorena Lima Glória
  • Clara Reis Nunes
  • Fernanda Fraga Pessanha
  • Michelle Frazão Muzitano
  • Daniela Barros de Oliveira

DOI:

https://doi.org/10.5935/1809-2667.20110028

Keywords:

Schinus terebinthifolius Raddi. Phenolic compounds. Antioxidant activity. DPPH.

Abstract

The fruits of pepper tree (Schinus terebinthifolius Raddi) are widely used in the world cooking and its consumption has been encouraged since the late 80’s due to the presence of phenolic substances. Therefore, this study quantified the levels of tannins and total phenols in the fruits of pepper tree, aiming at establishing a possible correlation between these substances and their antioxidant activity. Phenolic compounds were extracted with acetone: water (7:3), and quantified by spectrophotometry. The antioxidant activity was measured by DPPH method. The results showed low levels of condensed tannins and total phenols in the peel of the fruit, not being detected hydrolysable tannins in them. Nevertheless, the methanolic extract showed high antioxidant potential, which indicates the absence of a correlation between antioxidant activity and the levels of phenolic compounds in these fruits.

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Author Biographies

  • Natália Ribeiro Bernardes
    Bióloga, Doutoranda e Mestre em Produção Vegetal com Ênfase em Química de Alimentos da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Pesquisadora na área de Química de Alimentos, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.
  • Lorena Lima Glória
    Farmacêutica, Mestranda em Produção Vegetal com ênfase em Química de Alimentos da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.
  • Clara Reis Nunes
    Bióloga, Doutoranda e Mestre em Produção Vegetal pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil
  • Fernanda Fraga Pessanha
    Mestre em Produção Vegetal pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.
  • Michelle Frazão Muzitano
    Doutora em Química de Produtos Naturais, Professora Associada na Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ, Faculdade de Farmácia, Rio de Janeiro-RJ, Brasil.
  • Daniela Barros de Oliveira
    Doutora em Química de Produtos Naturais, Professora Associada na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, no laboratório de Tecnologia de Alimentos, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil.

Published

22-12-2011

Issue

Section

Original articles

How to Cite

BERNARDES, Natália Ribeiro; GLÓRIA, Lorena Lima; NUNES, Clara Reis; PESSANHA, Fernanda Fraga; MUZITANO, Michelle Frazão; OLIVEIRA, Daniela Barros de. Quantification of the levels of tannins and total phenols and evaluation of the antioxidant activity of fruits of pepper tree. Revista Vértices, [S. l.], v. 13, n. 3, p. 117–128, 2011. DOI: 10.5935/1809-2667.20110028. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20110028.. Acesso em: 22 nov. 2024.

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