Microbiological quality of food of animal origin commercialized in Minas Gerais

Authors

  • Bruno Ricardo de Castro Leite Júnior
  • Patrícia Martins de Oliveira
  • Franklin Júnior Moreira da Silva
  • Maurilio Lopes Martins IF Sudeste MG, Campus Rio Pomba/MG

DOI:

https://doi.org/10.5935/1809-2667.20130018

Keywords:

Foods of Animal Origin, Microorganisms, Indicators and Food Pathogens

Abstract

The objective of the study was to evaluate the microbiological quality of pasteurized milk, Minas Frescal cheese (MFC), and bovine ground beef (BGB). A total of 74 samples were subjected to analyses of total coliforms, fecal coliforms, Escherichia coli and Salmonella sp. Moreover, the MFC samples were subjected to analysis of coagulase-positive staphylococci (CPS) and Listeria monocytogenes. All samples presented total coliforms, 81.6 % of the samples had values above the recommended for fecal coliform, and high incidence of E. coli. 75.0 % of the MFC samples were not in accordance with the legislation for CPS. All samples showed absence of Salmonella sp. and L. monocytogenes. These results showed that food of animal origin commercialized in the region of Minas Gerais is unfit for human consumption due to low microbiological quality. Therefore, there is need for adoption of good manufacturing practices and efficient sanitation to minimize the risk of transmission of foodborne pathogens by these foods.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Bruno Ricardo de Castro Leite Júnior
    Bacharel em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Mestrando em Tecnologia de Alimentos da Faculdade de Engenharia de Alimentos, da Universidade Estadual de Campinas, na área de Tecnologias Emergentes no Processamento de Alimentos - DTA-FEA-UNICAMP – Campinas/SP - Brasil. E-mail: brunorclj@gmail.com.
  • Patrícia Martins de Oliveira
    Bacharela em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos Universidade Federal de Viçosa – Viçosa/MG - Brasil. E-mail: patriciariopomba@yahoo.com.br.
  • Franklin Júnior Moreira da Silva
    Professor no Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos (DCTA) do IF Sudeste MG, Campus Rio Pomba - Minas Gerais - Brasil. E-mail: fklinm@hotmail.com.
  • Maurilio Lopes Martins, IF Sudeste MG, Campus Rio Pomba/MG
    Bacharel em Ciência e Tecnologia de Laticinios –UFV. Doutor e Mestre em Microbiologia Agrícola – UFV – Viçosa/MG - Brasil. E-mail: maurilio.martins@ifsudestemg.edu.br.

References

BRANT, L.M.F.; FONSECA, L.M.; SILVA, M.C.C. Avaliação da qualidade microbiológica do queijo Minas Frescal do Serro – MG. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 59, n. 6, p. 1570-1574, 2007.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução – RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001 aprova o Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial da União, poder Executivo, Brasília, DF, 10 jan, 2001.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Instrução Normativa n°62, de 26 de agosto de 2003. Métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de origem animal e água. Diário Oficial da república Federativa do Brasil, Brasília, DF, 18 set. 2003.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Produção e industrialização de produtos lácteos em 2010. Disponível em: < www.agricultura.gov.br/html/contas/09dfamt2010.htm>. Acesso em: 21 dez. 2012.

BENTANCOR, A.; VILTE, D.A.; RUMI, M.V.; CARBONARI, C.C.; CHINEN, I.; LARZÁBAL, M.; CATALDI, A.; MERCADO, E.C. Characterization of non -Shiga toxin- producing Escherichia coli O157 strains isolated from dogs. Revista Argentina de Microbiologia, v.42, p. 46-48, 2010.

BOSILEVAC, J.M.; KOOHMARAIE, M. Prevalence and Characterization of Non-O157 Shiga Toxin-Producing Escherichia coli Isolates from Commercial Ground Beef in the United States. Applied Environmental Microbiology, v.77, n.6, p.2103-2112, 2011.

FRANCO, B. D. G.; LANDGRAF, M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo: Atheneu, 2005.

FURTADO, M.M. O rendimento da fabricação de queijos: métodos para avaliação e comparação. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL DE QUEIJOS FRESCOS, 1998, Atibaia. Atibaia: CHR HANSEN/HAHN/ GEA/EQUITEC/ TECLAB, 1998. p. 78- 94. Anais...

GUIMARÃES, G.F.; CARNEIRO, J.D.S.; GUIMARÃES, G.G.F.; CARNEIRO, J. C. S. Desempenho do setor leiteiro no Brasil, 1990 a 2004. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v.61, n.351, p.279-281, 2006.

GOH, S.; NEWMAN, C.; KNOWLES, M.; BOLTON, F. J.; HOLLYOAK, V.; RICHARDS, S.; DALEY, P.; COUNTER, D.; SMITH, H. R.; KEPPIE, N. E. coli O157 phage type 21/28 outbreak in North Cumbria associated with pasteurized milk. Epidemiology and Infection, v.129, p.451-457, 2002.

HARTMANN, W. Curso de Pós-Graduação em Inspeção de Produtos de Origem Animal – Módulo Inspeção Industrial e Sanitária do Leite. Sociedade Paranaense de Medicina Veterinaria/Equalis. 2005. 135 p.

JAY, J.M. Microbiologia de alimentos. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2005. p.712.

JURE, M.A.; CONDORÍ, S.; LEOTTA, G.A.; CHINEN, I.; MILIWEBSKY, E.; ALLORI, C.; AULET, O.; DE CASTILLO, M.C. Detección, aislamiento y caracterización de Escherichia coli productor de toxina Shiga a partir de carne molida fresca proveniente de carnicerías de Concepción, provincia de Tucumán. Revista Argentina de Microbiologia, v. 42, n. 4, p. 284-287, 2010.

KORNACKI, J.L.; JOHNSON, J.L. Enterobacteriaceae, coliforms, and Escherichia coli as quality and safety indicators. In: DOWNES, F.P.; ITO, K. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 4th ed. American Public Health Association, 2001. p. 69-82.

LEITE JR, A.F.S.; TORRANO, A.D.M.; GELLI, D.S. Qualidade microbiológica do leite tipo C pasteurizado, comercializado em João Pessoa, Paraíba. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 14, n. 74, p. 45-49, 2000.

MADIC, J.; VINGADASSALON, N.; DE GARAM, C.P.; MARAULT, M.; SCHEUTZ, F.; BRUGÈRE, H.; JAMET, E.; AUVRAY, F. Detection of Shiga Toxin-Producing Escherichia coli Serotypes O26:H11, O103:H2, O111:H8, O145:H28, and O157:H7 in Raw-Milk Cheeses by Using Multiplex Real-Time PCR. Applied Environmental Microbiology, v. 77, n. 6, p. 2035-2041, 2011.

MARCHI, P.G.F. Estudo comparativo do estado de conservação de carne moída através de métodos microbiológicos e físico-químicos. Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Campus de Jaboticabal, 2006.

MELO, A. C. M.; ALVES, L. M. C.; COSTA, F. N. Avaliação da qualidade microbiológica do queijo tipo Minas Padrão comercializado na cidade de São Luís, Maranhão. Arquivos do Instituto Biológico, v. 76, n. 4, p. 547-551, 2009.

OLSEN, S.J.; MACKINON, L.C.; GOULDING, J.S. Surveillance for foodborne disease outbreaks – United States, 1993-1997. Surveillance Summaries, v.49, p.1-51, 2001.

PARANÁ. Secretaria de Saúde do Estado do Paraná. Número de Agravos notificados e confirmados da semana 1 a 52 conforme regionais de Saúde do Paraná em 2002. Disponível em: <http://www.saude.pr.gov.br>. Acesso em: 30 maio 2013.

PETRI, C.M.; ANTUNES, L.A.F.; SARIDAKIS, H.O. Escherichia coli em produtos cárneos comercializados em Londrina-Paraná I: frequência de Escherichia coli enteropatogênica clássica (EPEC). Revista de microbiologia, v. 20, n. 4, p. 421- 426, 1989.

PEREIRA, M.L.; GASTELOIS, M.C.A.; BASTOS, E.M.A.F.; CAIAFFA, W.T.; FALEIRO, E.S.C. Enumeração de coliformes fecais e presença de Salmonella sp. em queijo Minas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 51, n. 5, 1999.

PIGARRO, M.A.P; SANTOS, M. Avaliação microbiológica da carne moída de duas redes de supermercados da cidade de Londrina- PR. Trabalho de conclusão de curso (Pós-Graduação em Higiene e Inspeção de Produtos de Origem Animal) - Instituto Qualittas, Universidade Castelo Branco, 2008.

PIGATTO, C.P.; BARROS, A.R. Qualidade da carne moída bovina resfriada, comercializada em açougues da região de Curitiba. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v. 17, n.108, p. 53-57, maio 2003.

PINTO, F. G. S.; SOUZA, M.; SALING, S.; MOURA, A.C. Qualidade microbiológica de queijo Minas Frescal comercializado no município de Santa Helena, PR, Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, v. 78, n. 2, p. 191-198, 2011.

ROBBS, P.G.; CAMPELO, J.C.F. Produção segura na cadeia do leite. In: PORTUGAL. (Ed.) Segurança Alimentar na Cadeia do Leite. Juiz de Fora: Templo Gráfica e Editora Ltda, 2002. p. 51-76

ROCA, R.O. Tecnologia da carne e produtos derivados. Botucatu: Faculdade de Ciências Agronômicas, UNESP, 2000. p. 202.

ROSSI, E.M.; SANTOS, L.R.; RODRIGUES, L.B.; SHULTZ, J.; SARDIGLIA, C.U.; CUNHA, F.B. Contagem de coliformes fecais a 45 ºC e Staphylococcus aureus e pesquisa de Salmonella sp. e Listeria monocytogenes em queijos coloniais comercializados em feiras livres de São Miguel do Oeste, SC. Revista Higiene Alimentar, v. 22, n. 166/167, p. 112-116, nov./dez. 2008.

SALOTTI, B.M.; CARVALHO, A.C.F.B.; AMARAL, L.A.; VIDAL-MARTINS, A.M.C.; CORTEZ, A.L. Qualidade Microbiológica do queijo Minas Frescal comercializado no município de Jaboticabal, SP, Brasil. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 73, n. 2, p. 171-175, 2006.

SOUSA, R.A.; FIGUEIREDTO, E.A.T.; MAIA, G.A.; FRIZZO, S.E. Incidência de Listeria monocytogenes em queijo de coalho artesanal, comercializado à temperatura ambiente, em Fortaleza, CE. Revista Higiene Alimentar, v. 20, n. 138 p. 66-69, jan./fev. 2006.

TAVARES, T.M.; SERAFINI, A.B. Carnes de hambúrgueres prontas para consumo: aspectos legais e riscos bacterianos. Revista de Patologia Tropical, v. 35, n. 1, p. 1-21, 2006.

TODD, E.C.D. Surveillence of foodborne disease. In: HUI, Y.H. et al. (Eds.). Foodborne diseases handbook. New York: Marcel Dekker, INC, 1994. Cap.14: p.461-536.

XAVIER, G.; JOELE, M.R.S.P. Avaliação das condições higiênico-sanitárias da carne bovina in natura comercializada na cidade de Belém, PA. Revista Higiene Alimentar, v. 18, n. 125, p. 64-73, 2004.

YOON, J.W.; HOVDE,C.J. All blood, no stool: enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 infection. Journal Veterinary Science, v.9, p.219-231, 2008.

Published

30-09-2013

Issue

Section

Original articles

How to Cite

LEITE JÚNIOR, Bruno Ricardo de Castro; OLIVEIRA, Patrícia Martins de; SILVA, Franklin Júnior Moreira da; MARTINS, Maurilio Lopes. Microbiological quality of food of animal origin commercialized in Minas Gerais. Revista Vértices, [S. l.], v. 15, n. 2, p. 49–59, 2013. DOI: 10.5935/1809-2667.20130018. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20130018.. Acesso em: 22 jul. 2024.

Most read articles by the same author(s)