Physical-chemical and technological quality of an experimental hybrid of cabotia pumpkin

Authors

DOI:

https://doi.org/10.19180/1809-2667.v21n22019p220-232

Keywords:

Conventional breeding, Cucurbita maxima, Cucurbita moschata, Tetsukabuto

Abstract

The objective of this study was to compare the characteristics of the cabotia experimental hybrid (HC05) with commercial Tetsukabuto F1 (TET). The genotypes were divided according to their mass (kg), and were evaluated for quality properties. The color parameters evaluated did not present a significant difference, although the hybrid presented visual difference from the commercial variety. It can be concluded that the fruit mass did not influence the concentration of the compounds, but an inferiority of HC05 was observed with respect to the relevant quality characteristics in pumpkins, such as soluble solids content, carotenoids and vitamin C.

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Author Biographies

  • Thayanara Mayara de Lima, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO
    Mestre em Agroquímica pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO – Brasil. E-mail: thayanaramayara_lima@hotmail.com.
  • Adrielle Borges de Almeida, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO
    Mestre em Agroquímica pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO – Brasil. E-mail: drica.engal@gmail.com
  • Railany Vieira Santana, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO
    Estudante de Engenharia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Rio Verde - Rio Verde/GO – Brasil. E-mail: vieirarailany@gmail.com.
  • Estenio Moreira Alves, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Iporá, Iporá/GO
    Engenheiro Agronômo do Instituto Federal Goiano (IF Goiano) Campus Iporá. Doutor em Ciências Agrárias pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano Campus Iporá, Iporá/GO – Brasil. E-mail: estenio.moreira@ifgoiano.edu.br.
  • Mariana Buranelo Egea, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde/GO
    Doutora em Engenharia de Alimentos, Professor, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano, Campus Rio Verde, Rio Verde, Goiás, Brasil. E-mail: mariana.egea@ifgoiano.edu.br.

Published

20-09-2019

Issue

Section

Original articles

How to Cite

LIMA, Thayanara Mayara de; ALMEIDA, Adrielle Borges de; SANTANA, Railany Vieira; ALVES, Estenio Moreira; EGEA, Mariana Buranelo. Physical-chemical and technological quality of an experimental hybrid of cabotia pumpkin. Revista Vértices, [S. l.], v. 21, n. 2, p. 220–232, 2019. DOI: 10.19180/1809-2667.v21n22019p220-232. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/13253.. Acesso em: 22 nov. 2024.

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