Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ

Authors

  • Eliana da Silva Oliveira
  • João Batista Barbosa
  • Simone Vilela Talma
  • Sílvia Menezes de Faria Pereira Faculdade de Medicina de Campos

DOI:

https://doi.org/10.5935/1809-2667.20120004

Keywords:

Fruit pulp, Physicochemical, Legislation

Abstract

This research aimed to conduct a study on the physicochemical characteristics of different frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes – RJ, and verify their agreement with current laws. A descriptive study was conducted, in which physical and chemical parameters of fruit pulps of different flavors commercialized in the city of Campos Goytacazes – RJ were analyzed. Results showed that all analyzed samples presented vitamin C content below values allowed by legislation, and that the guava and lemon pulp showed acid values below the established standards. With regard to the labels analyzed on the packaging of fruit pulp, adequacy of packaging to batch numbers remains to be made.

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Author Biographies

  • Eliana da Silva Oliveira
    Graduanda em Farmácia pela Faculdade de Medicina de Campos – FMC, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. E-mail: eliana21_oliveira@yahoo.com.br.
  • João Batista Barbosa
    Tecnólogo em Laticínios, Doutorando em Produção Vegetal – Laboratório de Tecnologia de Alimentos da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Mestre em Produção Vegetal (Concentração em Tecnologia de Alimentos) pela UENF, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. E-mail: joaotla@yahoo.com.br.
  • Simone Vilela Talma
    Tecnóloga em Laticínios, Doutoranda em Produção Vegetal – Laboratório de Tecnologia de Alimentos da Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro – UENF, Mestre em Produção Vegetal (Concentração em Tecnologia de Alimentos) pela UENF, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. E-mail: simonevtalma@yahoo.com.br.
  • Sílvia Menezes de Faria Pereira, Faculdade de Medicina de Campos
    Técnica de Nível Superior na UENF/CCTA/LTA, pesquisadora na área de Constituintes Químicos Vegetais e Controle de Qualidade de Alimentos, destacando-se Microbiologia de Alimentos e Análise Físico-química de Alimentos, Professora de Físico-química e Bromatologia no curso de Farmácia da Faculdade de Medicina de Campos, Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. E-mail: silvia@uenf.br.

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Published

21-05-2012

Issue

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Original articles

How to Cite

OLIVEIRA, Eliana da Silva; BARBOSA, João Batista; TALMA, Simone Vilela; PEREIRA, Sílvia Menezes de Faria. Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ. Revista Vértices, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 73–80, 2012. DOI: 10.5935/1809-2667.20120004. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004.. Acesso em: 22 jul. 2024.

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