Evaluation of the physicochemical, microbiological and sensorial characteristics of spicy ricotta cream
DOI:
https://doi.org/10.5935/1809-2667.20140006Keywords:
Cottage cheese, Condiments – characterization, Sensorial acceptanceAbstract
Ricotta, cheese of Italian origin, is produced by acid precipitation to separate the proteins from whey. The cheese can be consumed with or without salt, or flavored. The objective of this research was to develop ricotta cream with different spices in order to evaluate their physicochemical, microbiological and sensorial features after manufacturing (time zero), and after 7 days of storage (time 7). Thus, five types of ricotta seasoned with garlic, parsley, basil and herbs were produced. The physicochemical characteristics ranged from 76,13 to 77,38 for moisture, 03 to 6,09 Ph, and EST ranging from 22,61 to 23,87. Microbiological analyses of the product indicated the following results: <0,3 NMP / g of coliforms, both in time zero and time 7, <1,0x101 UFC/g of Staphylococcus positive coagulase the time zero and time 7, and the total count of aerobic mesophyll between 2,2x102 and 2,8x103 UFC/g for time zero and 3,2x103 to 3,8x104 UFC/g. The acceptance response for the different samples of seasoned ricotta was “liked it moderately.” All ricotta produced for the experimen comply with current legislation.Downloads
References
ABREU, E.S; MEDEIROS, F.S; SANTOS, D.A. Análise microbiologicca de mãos de manipuladores de alimentos do município de Santo André. Revista Univap, São José dos Campos-SP, v. 17, n. 30, p. 39-57, 2011.
ALMEIDA, P. M. P.; FRANCO, R. M. Avaliação bacteriológica de queijo tipo minas frescal com pesquisa de patógenos importantes à saúde pública: Staphylococcus aureus, Salmonella spp., e coliformes fecais. Revista Higiene Alimentar, v. 17, n. 111, p. 79-85, 2003.
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Portaria n° 146, de 07 de marco de 1996. Regulamentos técnicos de identidade e qualidade dos produtos lácteos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, 11 mar. 1996. Seção I.
BRASIL. Ministério da Agricultura e Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de origem Animal. Instrução Normativa nº 68 de 12 de dezembro de 2006. Métodos analíticos oficiais físico-químicos, para controle de leite e produtos lácteos. Diário Oficial da república Federativa do Brasil, Brasília, DF, 14 dez. 2006. Seção I.
BRASIL. Ministério da Agricultura e Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de origem Animal. Instrução Normativa nº 62 de 26 de agosto de 2003. Métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de Origem animal e água.
BRASIL. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova regulamento técnico sobre os padrões microbiológicos para alimentos. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Brasília, Diário Oficial da União de 10 de janeiro de 2001.
CARRIJO, K.F; CUNHA, F.L; NEVES, M.S; FERREIRA, P.N.S; NUNES, E.S.C.L; FRANO, R.M, MILHOMEM, R; NOBRE, F.S.D. Avaliação microbiológica e físicoquímica de ricotas frescas comercializadas no município de Niterói, Rio de Janeiro, Brasil. Vet.Not., Uberlândia, v.17. n.2, p. 97-110, 2011.
CERESER, N.D; ROSSI JUNIOR, O.D; MARCHI, P.C.R; SOUZA, V; CARDOSO, M.V; MARTINELI, T.M. Avaliação da qualidade microbiológica da ricota comercializada em supermercados do estado de São Paulo. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 12, n. 1, p. 149-155, 2011.
CONCEIÇÃO, A.C., SILVA, M.R, OLIVEIRA, V.S., SOARES, B.G, MARTINS, M.L, MARTINS, A.D.O. Avaliação da utilização de cloreto de cálcio em substituição ao ácido lático para fabricação de ricota. Revista do Instituto de Laticínios y Cândido Tostes, v.64, n. 369, p. 32-38, 2009.
ESPER, L. M. R.; BONETS, P. A.; KUAYE, A. Y. Avaliação das características físicoquímicas de ricotas comercializadas no município de Campinas-SP e da conformidade das informações nutricionais declaradas nos rótulos. Revista do Instituto Adolfo Lutz, v.66, n.3, p.299-304, 2007.
MAIA, S. M.; FERREIRA, A. C.; ABREU, L. R. de. Uso do açafrão (Curcuma longa L.) na redução da Escherichia coli (ATCC 25922) e Enterobacter aerogenes (ATCC 13048) em ricota. Ciência e Agrotecnologia, v. 28, n. 2, p. 358-365, 2004.
MINIM, V. P. R. Análise sensorial: estudo com consumidores. Viçosa: Editora UFV, 2006, 225p.
NORMANNO, G.; FIRINU, A.; VIRGILIO, S.; MULA, G.; DAMBROSIO, A.; POGGIU, A.; DECASTELLI, L.; MIONI, R.; SCUOTA, S.; BOLZONI, G.; DI GIANNATALE, E.; SALINETTI, A. P. Coagulase–positive Staphylococci and Staphylococcus aureus in food products marketed in Italy. International Journal of Food Microbiology, v. 98, p. 73-79, 2005.
REGULAMENTO Técnico de Identidade e Qualidade do soro de leite (RTIQs). Disponível em: <http://www.terraviva.com.br/clique/minuta.html>. Acesso em: 11 nov. 2010.
RIBEIRO, A. C.; MARQUES, S. C.; SODRÉ, A. F.; ABREU, L. R. de; PICOOLI, R. H. Controle microbiológico da vida de prateleira de ricota cremosa. Ciência e Agrotecnologia, v. 29, n. 1, p. 113-117, 2005.
SANTIN, J. Resumo dos principais benefícios para a saúde do soro do leite, 2010. Disponível em:<http://www.milkpoint.com.br/outrassecoes/leite-saude/resumo-dosprincipais-beneficios-para-a-saude-do-soro-do-leite-66163n.aspx>. Acesso: out. 2013
SILVEIRA, I. A. et al. Aspectos microbiológicos de ricotas comercializadas na região de Lavras - Minas Gerais: resultados parciais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 17., 2000, Fortaleza. Livros de Resumos... Fortaleza: [s.n.], 2000. v. 1, p. 1-4.
SIVIERI, K., OLIVEIRA, M. N. Avaliação da vida-de-prateleira de bebidas lácteas preparadas com “fat replacers”(Litesse e dairy-lo). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 21, n.1, p.3, Campinas, 2002.
SILVA, A. E.; MELO, S, W, W.; CRUZ, G. F.; FROEHLICH, A.; LUNA, S. J. Avaliação sensorial de ricotas condimentadas. Alagoas, 2000. Disponivel em: <http://connepi.ifal.edu.br/ocs/index.php/connepi/CONNEPI2010/paper/viewFile/1230/69>. Acesso em: out. 2011.
SOUZA, R. M. B.; SOFFIATTI, I. H. B.; MARTELLI, M. C.; PENA, R. S. Avaliação de características físico-químicas de queijo cottage e ricota comercializados em Belo Horizonte (MG). Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 57, n. 327, p. 291-294, 2002.
ZEGARRA, J.J.Q; BOTTEON, R.C.C.M; OLIVEIRA, B.C.R.S; BOTTEON, P.T.L; SOUZA, M.M. Pesquisa de microorganismos em utensílios, leite e queijos de produção artesanal em unidades de produção familiar no município de Seropédica, Rio de Janeiro. Ciencia Animal Brasileira, v. 10, n. 1, p. 312-321, 2009.
FREIRE, J.M; CARDOSO, M.G; BATISTA, L.R; ANDRADE, M.A; LIMA, R.K. Controle microbiológico de alimentos utilizando óleo essencial de Pimpinella anisum (erva-doce). Higiene Alimentar, v.25, p.154-158, 2011.
Downloads
Published
Issue
Section
License
The authors of the manuscript submitted to Vértices, hereby represented by the corresponding author, agree to the following terms:
The authors retain the copyright and grant Vértices the right of first publication.
At the same time the work is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License, allowing third parties to copy and redistribute the material in any medium or format and to remix, transform, and build upon its content for any legal purpose, even commercially, provided the original work is properly cited.
Authors will not receive any material reward for the manuscript and Essentia Editora will make it available online in Open Access mode, through its own system or other databases.
Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in Vértices (eg, publish in institutional repository or as book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
Authors are permitted and encouraged to disseminate and distribute the post-print (ie final draft post-refereeing) or publisher's version/PDF at online information sources (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any time after the first publication of the article by Vértices.
Essentia Editora may make normative, orthographic and grammatical changes in the originals in order to maintain the standard language, with the final consent of the authors.
The content and opinions expressed in the manuscript are the sole responsibility of the author (s).