Antioxidant activity and content of tannins, phenols, ascorbic acid and sugar in Cereus fernambucensis

Authors

  • Rodrigo Diniz de Souza Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
  • Silvia Menezes de Faria Pereira Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
  • Clara dos Reis Nunes Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
  • Rodrigo Rodrigues de Oliveira Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
  • Daniela Barros de Oliveira Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ

DOI:

https://doi.org/10.5935/1809-2667.20150012

Keywords:

Cereus fernambucensis, Antioxidant, Phenols, Tannins, Sugars

Abstract

Cereus fernambucensis, popularly known as manacaru, is known by the sweet taste of the fruit. Clinical research shows that phenolic antioxidants from fruits, grains and vegetables are the main factors that contribute to reducing the incidence of diseases, and contributing to health. Thus, we assessed the levels of tannins, total phenols, ascorbic acid and sugars in manacaru, taking into account the antioxidant activity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Rodrigo Diniz de Souza, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
    Mestrando em Produção Vegetal com ênfase em Química de Alimentos pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). E-mail: rodrigounig@hotmail.com
  • Silvia Menezes de Faria Pereira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
    Doutoranda em Produção Vegetal com ênfase em Química de Alimentos na Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). E-mail: silvia@uenf.br
  • Clara dos Reis Nunes, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
    Doutora em Engenharia e Ciência dos Materiais pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF). Técnica de Nível Superior do Laboratório de Tecnologia de Alimentos da UENF e Professora da Faculdade de Medicina deCampos, Campos dos Goytacazes/RJ. E-mail: clara_biol@yahoo.com.br
  • Rodrigo Rodrigues de Oliveira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
    Doutor em Química de Produtos Naturais pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UENF). Professor associado da UENF, Campos dos Goytacazes/RJ. E-mail: roroliveira@uenf.br
  • Daniela Barros de Oliveira, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF), Campos dos Goytacazes/RJ
    Doutora em Química de Produtos Naturais pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UENF). Professora associada da UENF, Campos dos Goytacazes/RJ. E-mail: dbarrosoliveira@uenf.br

Published

27-07-2015

Issue

Section

Original articles

How to Cite

DE SOUZA, Rodrigo Diniz; PEREIRA, Silvia Menezes de Faria; NUNES, Clara dos Reis; DE OLIVEIRA, Rodrigo Rodrigues; DE OLIVEIRA, Daniela Barros. Antioxidant activity and content of tannins, phenols, ascorbic acid and sugar in Cereus fernambucensis. Revista Vértices, [S. l.], v. 17, n. 1, p. 183–201, 2015. DOI: 10.5935/1809-2667.20150012. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20150012.. Acesso em: 22 jul. 2024.

Most read articles by the same author(s)