Lactic Bacteria Count and Physicochemical Analysis of Fermented Milk Beverages Marketed in the Municipality of Bom Jesus do Itabapoana, Brazil

Authors

  • Layne Gaspayme da Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
  • Haylane Paola Flores Dutra Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
  • Lohany Pedrosa Mateini Silveira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
  • Sheila Andrade Abrahao Loures Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
  • Paula Aparecida Martins Borges Bastos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ

DOI:

https://doi.org/10.19180/1809-2667.v20n22018p202-206

Keywords:

Lactic bacteria, Fermented beverage, Quality standard

Abstract

Lactic acid bacteria (BAL) are micro-organisms necessary for fermentation and quality of the product and their concentration influence on the values of pH with their potential of acidification and lactic acid production. The goal was the evaluation of BAL and physicochemical analyses in fermented dairy drinks of three brands in four batches, with a total of 12 samples. The evaluated milk beverages presented BAL counts according to the standards required by the legislation (> 106 UFC / mL), characteristic pH (4-4.5) and titratable acidity within the expected (0.5-1.5% lactic acid). Only two samples had lower titratable acidity than required, demonstrating that they were less acidic. However, the BAL count is compatible with that required by ensuring a quality product.

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Author Biographies

  • Layne Gaspayme da Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
    Graduanda em Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense Campus Bom Jesus do Itabapoana – Bom Jesus do Itabapoana/RJ – Brasil. E-mail: layne.gaspayme67@gmail.com.
  • Haylane Paola Flores Dutra, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
    Graduanda em Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense Campus Bom Jesus do Itabapoana – Bom Jesus do Itabapoana/RJ – Brasil. E-mail: haydutra@hotmail.com.
  • Lohany Pedrosa Mateini Silveira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
    Graduanda em Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense Campus Bom Jesus do Itabapoana – Bom Jesus do Itabapoana/RJ – Brasil. E-mail: lohany.lidere@gmail.com.
  • Sheila Andrade Abrahao Loures, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
    Doutora em Ciência dos Alimentos (UFLA). Docente do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense Campus Bom Jesus do Itabapoana – Bom Jesus do Itabapoana/RJ – Brasil. E-mail: sabrahao@iff.edu.br.
  • Paula Aparecida Martins Borges Bastos, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense, Bom Jesus do Itabapoana/RJ
    Doutora em Medicina Veterinária (UFF). Médica Veterinária do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense Campus Bom Jesus do Itabapoana – Bom Jesus do Itabapoana/RJ – Brasil. E-mail: pabastos@iff.edu.br.

Published

30-08-2018

Issue

Section

Original articles

How to Cite

SILVA, Layne Gaspayme da; DUTRA, Haylane Paola Flores; SILVEIRA, Lohany Pedrosa Mateini; LOURES, Sheila Andrade Abrahao; BASTOS, Paula Aparecida Martins Borges. Lactic Bacteria Count and Physicochemical Analysis of Fermented Milk Beverages Marketed in the Municipality of Bom Jesus do Itabapoana, Brazil. Revista Vértices, [S. l.], v. 20, n. 2, p. 202–206, 2018. DOI: 10.19180/1809-2667.v20n22018p202-206. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/10663.. Acesso em: 22 nov. 2024.