Analysis of the chlorine consumption for oxidation of the cyanobacteria species Microcystis aeruginosa

Authors

  • Júlia Araújo Camargo Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Elton Santos Franco Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Izabel Cristina Marques Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Israel César Santana Júnior Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Paulo Henrique Gomes Silva Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Núbia Aparecida de Aguilar Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Ana Flávia de Assis Ferreira Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Bruno Miranda Borges Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
  • Ana Luiza Ramalho de Sousa Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG

DOI:

https://doi.org/10.19180/1809-2667.v20n22018p213-223

Keywords:

Chlorine consumption, Microcystis aeruginosa, Chlorine gas, Colorimetric method

Abstract

This study evaluated the chlorine consumption of the Microcystis aeruginosa species present in blooms in water supply sources, since the legislation requires the minimum maintenance of free residual chlorine should be 0.2 mg.L-1 or 2 mg.L-1 of combined residual chlorine and a residue from 3 to 5 mg.L-1 after 7 days. Chlorine gas analyzes were performed in laboratory scale: 8 dosages for 30 minutes and 24 hours tests and 7 dosages for 7 days. The results showed high chlorine consumption, what can be related to by-products formation of chlorination in the water treatment.

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Author Biographies

  • Júlia Araújo Camargo, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharelanda em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: camarggo.julia@gmail.com.
  • Elton Santos Franco, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Doutor em Saneamento, Meio Ambiente e Recursos Hídricos pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Professor/Pesquisador do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: elton.santos@ufvjm.edu.br.
  • Izabel Cristina Marques, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Mestre em Ciência Florestal pela Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri Campus JK. Professora e Pesquisadora da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: izabel.marques@ufvjm.edu.br.
  • Israel César Santana Júnior, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharelando em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: israelcs.junior@hotmail.com.
  • Paulo Henrique Gomes Silva, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharelando em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: pauloenrique101@yahoo.com.br.
  • Núbia Aparecida de Aguilar, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharelanda em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: nubiaaguilar@outlook.com.br.
  • Ana Flávia de Assis Ferreira, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Engenheira Civil do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: anaflavia.assisf@gmail.com.
  • Bruno Miranda Borges, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharel em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus do Mucuri - Teófilo Otoni/MG - Brasil. E-mail: brunomborges7@gmail.com.
  • Ana Luiza Ramalho de Sousa, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFJVM), Teófilo Otoni/MG
    Bacharelanda em Ciência e Tecnologia do Instituto de Ciência, Engenharia e Tecnologia (ICET) da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM) Campus doMucuri – Teófilo Otoni/MG – Brasil. E-mail: analuizaramalho95@gmail.com.

Published

30-08-2018

Issue

Section

Original articles

How to Cite

CAMARGO, Júlia Araújo; FRANCO, Elton Santos; MARQUES, Izabel Cristina; JÚNIOR, Israel César Santana; SILVA, Paulo Henrique Gomes; AGUILAR, Núbia Aparecida de; FERREIRA, Ana Flávia de Assis; BORGES, Bruno Miranda; SOUSA, Ana Luiza Ramalho de. Analysis of the chlorine consumption for oxidation of the cyanobacteria species Microcystis aeruginosa. Revista Vértices, [S. l.], v. 20, n. 2, p. 213–223, 2018. DOI: 10.19180/1809-2667.v20n22018p213-223. Disponível em: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/11646.. Acesso em: 22 jul. 2024.

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